- Gratis software -

På denne side findes en oversigt over det efter Azeros mening bedste program indenfor hver kategori. Så vidt muligt, anbefales kun gratis open source programmer, den prioriterede rækkefølge kan ses under licenser nedenstående. Alle programmerne er beregnet på Windows XP, selvom de fleste også virker i andre Windows versioner.

Ønsker du flere muligheder, så findes der en langt mere udvidet Windows open source oversigt hos Sourceforge.

Mobil

Se også vores side om mobilsoftware.

Mac

Er du skiftet til Mac, så se vores side om Apple macsoftware.

Web

Se også vores side om websoftware.

Licensmodeller

Forskellige licensmodeller listet i den økonomisk set mest ønskværdige rækkefølge.

Open Source

Kildekoden er frit tilgængelig og alle der har lyst kan deltage i videreudviklingen. Da kildekoden er offentlig tilgængelig, er faren for at softwaren kommercialiseres meget lille. For open source software under GPL licensen, kræves det ligefrem at alle der bruger softwaren til videreudvikling, også skal udgive deres videreudviklede programmer som open source, mens BSD licensen ikke har dette krav.

Freeware

Softwaren er fuldstændig gratis, men kildekoden findes kun hos personen eller gruppen af personer der udvikler softwaren. Ofte er det en eller få dedikerede mennesker der har det som en evighedshobby. Begrænset freeware betyder at softwaren er gratis til visse formål, oftest kun til personligt ikke-kommerciel brugt.

Liteware (miniware, limitware)

En gratis begrænset version af et større program, hvor man kun finder de mest benyttede funktioner. Ofte meget godt software, hvor producenten håber at du bliver så glad for programmet at du vil være villig til at give penge for den fulde version, som åbner op for alle programmets funktioner, sædvanligvis de mere avancerede funktioner.

Nagware (adware, etc.)

Der findes mange afarter, for eksempel nagware hvor du må bruge det så længe du ønsker, men vil blive "generet" lidt, eller adware hvor man vil få forevist en reklame.

Shareware

Gratis at bruge i en periode, oftest 30 dage. Man kan ofte fortsætte med at bruge produktet men vil være "generet" af popup vinduer eller lignende, ifølge reglerne skal man dog stoppe med at bruge produktet ved prøveperiodens udløb eller købe en licens.

Kommercialiseret xxxware

At et stykke software er kommercialiseret betyder at produktet engang var gratis, men den nyeste version koster nu penge. Ofte er det en person der har udviklet freeware men som bliver opkøbt af et firma. Den sidste gratis version inden produktet blev kommercialiseret kan derfor stadig bruges gratis, men kan være svær at finde.

Licens (OSL, MOL, etc.)

En licens hvor du køber brugsretten til produktet, ofte med garanterede opdateringer i en periode.

SPLA (ASP/SPUR)

En licens hvor man lejer softwaren på månedsbasis, med garanti for opdateringer.

SPLA software udlejes for eksempel af Azero til slutkunden på månedsbasis, alle licenser og licensudgifter håndteres derfor af Azero.

Andre licenstyper

Der findes utrolig mange flere forskellige licenstyper udover ovenstående liste. Se eventuelt flere på Wikipedia, FSF eller find en skabelon hos Opensource.

De essentielle gratis Windows programmer

Program Forklaring Type
Total Commander Filstyring, Ftp, etc Shareware
Irfanview / XnView Billedviser Freeware
PDFCreator PDF printerdriver GPL open source
Adobe Reader PDF fremviser Freeware
TrueCrypt Kryptering af filer og diske Open source
Spybot S&D Antispyware Freeware
ClamAV Win Antivirus Open source
NTBackup (Ligger på XP CD-en) Backup Windows XP (CD-en)

For at bruge Clam AV som antivirus skanner i MSN Messenger, skal du i "Messenger > Funktioner > Indstillinger > Filoverførsel" slå vira scanning til og tilføje linjen:

"C:\Program Files\ClamWin\bin\clamscan.exe" --database="C:\Documents and Settings\All Users\.clamwin\db"

Clamwin starter som standard med kun at rapportere hvis den finder en virus, det anbefales at rette dette til karantæne eller sletning via Ikon nederst til højre > Configure ClamWin > General > Remove / Move to.

Grisoft AVG skanningslinje
"c:\Program Files\Grisoft\AVG7\avgscan.exe" /scan /heur /rt /arc /clean /ext=*

Anbefalede programmer

Program Forklaring Type
PSPad Teksteditor Freeware
Firefox Browser (andre browsere) Open source
Thunderbird E-mail-klient Open source
OpenOffice Officeprogrammer Open source
TClockEx Ur Freeware
Novell Netdrive, 2, 3 Filadgang, FTP/Webdav/iFolder Freeware
iTunes Audiogalleri Freeware

Total Commander Plugins

Program Forklaring Type
TC Burner CD/DVD brænder Freeware
Back2life Undelete Shareware

Andre programmer

Program Forklaring Type
Drive Rescue Dataredning Kommercialiseret freeware
Photoshop Album Starter Edition Billedgalleri Liteware af Adobe Elements
Picasa Billedgalleri Freeware
Rawshooter Essentials Fotoredigering Freeware
SimpLite Messenger kryptering Freeware
Java Java komponent Freeware
PGP E-mail-kryptering Begrænset liteware
PagePlus, PhotoPlus, WebPlus, DrawPlus, 3DPlus Billedbehandling Begrænset liteware
GIMP Billedbehandling Open source
Paint.Net Billedbehandling MIT open source
PowerToys Diverse værktøjer (lommeregner, etc.) Freeware
Audacity Lydredigering (audio) Open Source
SUPER Audio- og videoconverter/encoder (audio/video) Freeware
dBpowerAMP Audio- og videoconverter/encoder (audio/video) Freeware
Eraser Filsikkerhed GPL open source
Dupfinder (Ligger på XP CD-en i supporttools) Filværktøj Windows XP (CD-en, under supporttools)
DuMP3 Filværktøj GPL open source
WinMerge Filværktøj GPL open source

Freeware oversigter

Savner du noget du ikke fandt ovenstående, så find det eventuelt via:

Mere

Program Forklaring Type
MS antispyware Antispyware Freeware
AVG antivirus Antivirus Begrænset liteware
Avast 4 Antivirus på dansk Begrænset liteware
Daemon tools CD/DVD emulator Begrænset freeware
CDBurner XP Pro Brænder Freeware
TightVNC Fjernstyring Open source
PuTTY Fjernstyring Open source
WiFi Manager WiFi sikkerhed Freeware
NetStumbler WiFi sikkerhed Freeware
Notepad++ Editor Open Source
XnView Billedviser Freeware
Pdf995 PDF fremviser og editor Adware
Isobuster Dataredning Liteware
freeCommander Filstyring Freeware
Toad Database manager Tidsbegrænset freeware
Easy IIS IIS manager Open source
NVU (New View) Web editor Open source
Useful File Utilities Filstyring (avanceret replacer) Shareware
TortoiseSVN Versionsstyring (Subversion/SVN) GPL open source
TortoiseCVS Versionsstyring (CVS) (Support) GPL open source
Copernic Desktop Search Søgeværktøj Freeware
Juice Podcasting GPL open source
Startup Inspector Værktøj Freeware
VirtualDub Video capture GPL open source
Yahoo Widgets (Konfabulator) Værktøjer Freeware
SiSoft Sandra Testværktøj Begrænset liteware
Unison Filsynkronisering cross-OS Open source

Server software

Program Forklaring Type
Windows Server Operativsystem SPLA,OSL
Virtual Server Operativsystem SPLA,OSL
FreeBSD Operativsystem BSD open source
OpenBSD Operativsystem BSD open source
Linux Operativsystem GPL open source
SQL Server Databaseserver SPLA,OSL
PostgreSQL Databaseserver BSD open source
MySQL Databaseserver GPL open source / commercial
Exchange Mailserver SPLA,OSL
VideoLAN Media server og -afspiller GPL open source
Command-line tools Værktøjer Windows

Plugins

Program Forklaring Type
Plugin Portal
Plugins Portal
The Plugin Site Portal
Pricelessware Portal